Γενικά

Πως προστατεύουν τα γυαλιά ηλίου από τους ιούς;

Πως προστατεύουν τα γυαλιά ηλίου από τους ιούς;

Ας ξεκινήσουμε με την υπενθύμιση ότι ο κοροναϊός COVID-19 είναι ένας νέος ιός και ο ιατρικός κόσμος έχει πολλά να μάθε ακόμα ι γι ‘αυτόν. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά που ήδη γνωρίζουμε, μερικά από αυτά είναι γενικά για όλους τους ιούς αυτού του είδους και κάποια ειδικά για τον COVID-19.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι πρέπει να γνωρίζουμε ως χρήστες γυαλιών.

Ο κοροναϊός προκαλεί ήπια έως σοβαρή αναπνευστική νόσο. Συμπτώματα όπως πυρετός, βήχας και δύσπνοια μπορεί να εμφανιστούν σε 2 έως 14 ημέρες μετά την έκθεση του ατόμου. Τα άτομα με σοβαρές λοιμώξεις μπορούν να αναπτύξουν πνευμονία και να πεθάνουν από επιπλοκές της ασθένειας.

Ο περιορισμός της έκθεσης των ματιών μπορεί να βοηθήσει καθώς ο ιός μπορεί να εισέλθει στον οργανισμό μέσω των ματιών.

Όταν ένας άρρωστος βήχει ή μιλάει, τα σωματίδια του ιού μπορούν να ψεκαστούν από το στόμα ή τη μύτη τους στο πρόσωπο ενός άλλου ατόμου. Είναι πιθανότερο να εισπνεύσετε αυτά τα σταγονίδια μέσω του στόματος ή της μύτης σας, αλλά μπορούν επίσης να εισέλθουν μέσα από τα μάτια σας.

Μπορείτε επίσης να μολυνθείτε αγγίζοντας κάτι που έχει τον ιό -όπως τραπέζι ή πόμολο και έπειτα αγγίζοντας τα μάτια σας.

Οι ειδικοί λένε ότι η προστασία των ματιών σας καθώς και των χεριών και του στόματος σας μπορεί να επιβραδύνει την εξάπλωση του κοροναϊού.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι παρόλο που υπάρχει πολλή ανησυχία για τον κοροναϊό, οι προφυλάξεις της κοινής λογικής μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης. Πλύνετε λοιπόν τα χέρια σας πολύ καλά, ακολουθήστε την καλή υγιεινή για τους φακούς επαφής και αποφύγετε να αγγίζετε ή να τρίβετε τη μύτη, το στόμα και ειδικά τα μάτια σας», λέει ο οφθαλμολόγος Sonal Tuli, MD, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας.

Ο κοροναϊός μπορεί να προκαλέσει επιπεφυκίτιδα, οπότε αποφύγετε να αγγίξετε την οφθαλμική έκκριση.

Αν δείτε κάποιον με ροζ μάτια, μην πανικοβληθείτε. Δεν σημαίνει ότι το άτομο αυτό έχει μολυνθεί με κοροναϊό. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη από την Κίνα δείχνει ότι έως και το ένα τρίτο των ατόμων που νοσηλεύτηκαν με κοροναϊό αντιμετωπίζουν προβλήματα στα μάτια, όπως ιώδες ροζ μάτι ή επιπεφυκίτιδα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί αγγίζοντας το υγρό από τα μάτια ενός μολυσμένου ατόμου ή από αντικείμενα που μεταφέρουν το υγρό.
Εάν φοράτε φακούς επαφής, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να τους αλλάξετε με γυαλιά για λίγο.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η χρήση φακών επαφής αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από κοροναϊό. Αλλά οι χρήστες φακών επαφής αγγίζουν τα μάτια τους περισσότερο από το μέσο άτομο, επισημαίνει ο Δρ Tuli. «Σκεφτείτε το να φοράτε γυαλιά πιο συχνά, ειδικά αν έχετε την τάση να αγγίζετε τα μάτια σας πολύ όταν φοράτε τους φακούς σας. Η αντικατάσταση των γυαλιών με φακούς μπορεί να μειώσει τον ερεθισμό και να σας αναγκάσει να σταματήσετε πριν αγγίξετε τα μάτια σας», συμβουλεύει.

Το γυαλιά και γυαλιά ηλίου μπορεί να προσθέσουν ένα στρώμα προστασίας.

Τα γυαλιά μυωπίας ή τα γυαλιά ηλίου μπορούν να προστατεύσουν τα μάτια σας από τα μολυσμένα σταγονίδια που προέρχονται από την αναπνοή ή το φτέρνισμα. Αλλά δεν παρέχουν 100% ασφάλεια. Ο ιός μπορεί ακόμα να φτάσει τα μάτια σας από τις εκτεθειμένες πλευρές, τις κορυφές και τα κάτω μέρος των γυαλιών σας. Όποτε επιλέγοντας γυαλιά ηλίου που καλύπτουν σωστά τα μάτια σας αποκτάται ακόμα περισσότερη προστασία. Επίσης με το να φοράτε τα γυαλιά ηλίου σας προστατεύεται τα μάτια από τη σκόνη ή άλλα σωματίδια που μπορούν να φτάσουν σε αυτά. Αυτό περιορίζει τον κίνδυνο να θέλετε να τρίψετε τα μάτια σας εξαιτίας της ενοχλήσεις από τα σωματίδια.

Παράλληλα φορώντας γυαλιά ηλίου προστατεύετε τα μάτια σας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Η έκθεση στην ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα μάτια όπως η επιπεφυκίτιδα κάνοντας μας να θέλουμε να αγγίξουμε τα μάτια μας.

Αποφύγετε να τρίβετε τα μάτια σας.

Όλοι το κάνουμε. Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να σταματήσετε αυτήν τη φυσική συνήθεια, κάτι τέτοιο θα μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Εάν αισθάνεστε την επιθυμία να φαγούρα ή να τρίψετε τα μάτια σας ή ακόμη και να ρυθμίσετε τα γυαλιά σας, χρησιμοποιήστε ένα πανάκι αντί για τα δάχτυλά σας. Τα ξηρά μάτια μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερο τρίψιμο, οπότε εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέσετε ενυδατικές σταγόνες στα μάτια σας. Εάν πρέπει να αγγίξετε τα μάτια σας για οποιονδήποτε λόγο όπως για τη χορήγηση κάποιου φαρμάκου πλύνετε πρώτα τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια πλύνετέ τα ξανά.

Η τοποθέτηση των γυαλιών μου στο γραφείο με θέτει σε κίνδυνο;

Πρέπει να υποθέσουμε ότι ναι. Γιατί; Επειδή ο COVID-19 μπορεί να επιβιώσει σε σκληρές επιφάνειες για ώρες. Εάν ένας φορέας ιών αγγίξει, βήξει ή φτερνιστεί στην ίδια επιφάνεια όπου τοποθετούνται τα γυαλιά σας, θα μπορούσατε να μεταφέρετε τον ιό στο πρόσωπό σας. Έτσι, όταν αφαιρείτε τα γυαλιά, ακόμη και προσωρινά, τοποθετήστε τα στη θήκη των γυαλιών σας και κλείστε με ασφάλεια το καπάκι. Επίσης προσπαθήστε να καθαρίζεται τα γυαλιά ηλίου σας όταν επιστρέφετε στο σπίτι καθώς σίγουρα θα τα έχετε ακουμπήσει σε επιφάνειες όπως τραπέζια και θήκες αυτοκινήτου.

Με βάση τα παραπάνω μπορούμε να πούμε ότι τα γυαλιά ηλίου εκτός από την βασική χρήση τους που είναι η προστασία από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου μπορούν να προσφέρουν και στην προστασία από τον κορονοιό έστω και έμμεσο τρόπο.

Δεδομένου ότι φτάσαμε στο καλοκαίρι και η ακτινοβολία θα γίνεται όλο και πιο έντονη και με τον ιό να έχει μπει πλέον στη ζωή μας, είναι ό σωστός χρόνος για να αποκτήσετε το νέο σας ζευγάρι από γυαλιά ηλίου. Στη σελίδες του peacoxk.com θα βρείτε ανδρικά γυναικεία και παιδικά γυαλιά ηλίου σε μοναδικά σχέδια και προσφορές.

Υπενθυμίζουμε ότι φορώντας γυαλιά ηλίου δεν έχετε 100% προστασία από τον ιό και σε κάθε περίπτωση ακολουθούμε τις οδηγίες που δίνουν Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων

Πλύνετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Πλένετε τα χέρια σας πριν φάτε, αφού χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα, φτάρνισμα, μετά το βήχα ή μετά το φύσημα της μύτη σας.
Εάν δεν έχτε πρόσβαση σε νερό και σαπούνι, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό χεριών που έχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ.
Αποφύγετε να αγγίξετε το πρόσωπό σας και ιδιαίτερα τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας.

Εάν βήχετε ή φτερνιστείτε, καλύψτε το πρόσωπό σας με τον αγκώνα ή ένα πανί και πετάξτε το αμέσως.

Αποφύγετε τη στενή επαφή με άρρωστα άτομα. Εάν πιστεύετε ότι κάποιος έχει αναπνευστική λοίμωξη, είναι ασφαλέστερο να μείνετε 6 μέτρα μακριά.

Μείνετε σπίτι όταν είστε άρρωστοι.

Απολυμάνετε τακτικά επιφάνειες και αντικείμενα που αγγίζετε συνήθως στο σπίτι σας, όπως πόμολα και πάγκους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *