spitikes therapeies psoriasis
Επιστήμη

8 Σπιτικές θεραπείες για τη ψωρίαση: Πόσο μπορεί να σας βοηθήσουν;

8 Σπιτικές θεραπείες για τη ψωρίαση: Πόσο μπορεί να σας βοηθήσουν;

Κάθε περίπτωση ψωρίασης είναι μοναδική, γι΄ αυτό και δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη και αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της νόσου.

Με το γιατρό ή το δερματολόγο σας θα διερευνήσετε τις πιθανές επιλογές θεραπείας όμως υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι σας για να ελαττώσετε την ένταση των συμπτωμάτων.

Δείτε παρακάτω 8 σπιτικές θεραπείες για τη ψωρίαση που έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα καθώς ανακουφίζουν σε μεγάλο βαθμό τα συμπτώματα.

 

 1. Μπάνιο με άλατα

Ένα ζεστό -αλλά όχι καυτό- μπάνιο μπορεί να καταπραΰνει την επιδερμίδα σας, ειδικά για τα άτομα με ψωρίαση. Γεμίστε τη μπανιέρα σας και ρίξτε μέσα άλατα Epsom, αιθέρια έλαια, πλιγούρι βρώμης ή ακόμα και ελαιόλαδο που θα βοηθήσει στη φαγούρα και τον ερεθισμό της επιδερμίδας.

Τα άλατα από τη νεκρά θάλασσα έχουν δείξει επίσης ευεργετικά αποτελέσματα για τη θεραπεία της ψωρίασης. Το νερό που προέρχεται από τη Νεκρά Θάλασσα περιέχει πολλά ορυκτά και είναι αρκετά πιο αλμυρό από το νερό των ωκεανών.

Σε μια μικρή κλινική δοκιμή, οι συμμετέχοντες μούλιαζαν σε νερό με άλατα για 20 λεπτά καθημερινά και για διάστημα 3 εβδομάδων. Τα συμπτώματα παρουσίασαν σημαντική βελτίωση. Εκείνοι που χρησιμοποιήσαν άλατα Νεκράς Θάλασσας είχαν ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση στα συμπτώματα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους που έκαναν μπάνιο με κοινά άλατα.

 

 1. Αλόη βέρα

Οι κρέμες που περιέχουν αλόη μπορούν να εφαρμοστούν στην επιδερμίδα  για να μειώσουν την κοκκινίλα, τη φαγούρα, το ξεφλούδισμα του δέρματος και τη φλεγμονή. Σε μελέτες που έχουν γίνει για τη χρήση κρέμας με αλόη βέρα και το αν βοηθά στα συμπτώματα της ψωρίασης τα αποτελέσματα ήταν μικτά.

Μια ακόμη έρευνα που έγινε και χρησιμοποιήθηκε μια κρέμα με αλόη και μια κρέμα placebo. Δεν βρέθηκε κανένα όφελος από τη γέλη αλόης σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Από την άλλη πλευρά, μια μελέτη που έλεγξε ένα τοπικό εκχύλισμα αλόης βέρα (με περιεκτικότητα 0,5 τοις εκατό) σε άτομα με ψωρίαση, διαπίστωσε ότι η κρέμα αλόης είχε ως αποτέλεσμα σημαντική βελτίωση στην καθαριότητα των ψωριακών πλακών σε σύγκριση και πάλι με ένα εικονικό φάρμακο.

Τα συμπεράσματα είναι ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να αποδειχτεί αν τα σκευάσματα με αλόη βέρα βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ψωρίασης.

Μια κρέμα αλόης μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές την ημέρα για ένα μήνα ή και περισσότερο για να μπορέστε να δείτε οποιαδήποτε βελτίωση.

 

 1. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι γνωστό ότι βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Αυτό μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό  για τα συμπτώματα της ψωρίασης. Η φλεγμονή είναι αυτή που προκαλεί τις φαγούρα και τις κόκκινες νιφάδες.

 

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βρεθούν σε μια ποικιλία τροφίμων, όπως:

 • Λιναρόσπορος
 • Ξηροί καρποί
 • Διάφοροι σπόροι
 • Σόγια
 • Λιπαρά ψάρια
 • Ιχθυέλαιο που διατίθεται ως συμπλήρωμα διατροφής.

 

Η έρευνα σχετικά με τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και την ψωρίαση δεν έχει δείξει ξεκάθαρα αποτελέσματα. Έχουν γίνει 15 μελέτες που αξιολογούσαν την επίδραση του ιχθυέλαιου στη ψωρίαση, οι 12 έδειξαν θετικά αποτελέσματα  ενώ οι 3 ότι δεν υπάρχει κανένα όφελος από τη χρήση ιχθυέλαιου στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ψωρίασης.

Σε μια μελέτη που έγινε το 1989 μια ομάδα ατόμων με ψωρίαση ακολουθούσε με διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ενώ ταυτόχρονα έπαιρναν κάποιο συμπλήρωμα με ιχθυέλαιο. Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες παρατήρησαν μέτρια έως άριστη βελτίωση στα συμπτώματα της ψωρίασης

Σε μια πρόσφατη έρευνα 1.206 ατόμων με ψωρίαση, περίπου το 45% των ατόμων που πρόσθεσαν  ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στη διατροφή τους είδε βελτίωση στο δέρμα τους.

Αν αποφασίσετε να πάρετε συμπληρώματα με ιχθυέλαιο ή μουρουνέλαιο, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα. Αν παίρνετε περισσότερα από 3 γραμμάρια την ημέρα μπορεί να αραιώσει το αίμα σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν παίρνετε φάρμακα για την αραίωση του αίματος, όπως η βαρφαρίνη (Coumadin).

 

 1. Κουρκουμάς

Δεν έχουν διεξαχθεί πολλές κλινικές δοκιμές σχετικά με τη χρήση του κουρκουμά για τη θεραπεία της ψωρίασης. Ωστόσο, τα αποτελέσματα κάποιων μελετών για την τοπική χρήση του κουρκουμά είναι ενθαρρυντικά.

Μία μικρή μελέτη σε 34 άτομα με ήπια έως μέτρια ψωρίαση διαπίστωσε ότι ο κουρκουμάς που εφαρμόζεται τοπικά δύο φορές την ημέρα για εννέα εβδομάδες βοήθησε στη βελτίωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης μειώνοντας την ερυθρότητα και τη φλεγμονή στις ψωριακές πλάκες.

Μια άλλη πρόσφατη, κλινική δοκιμή διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα κουρκουμά που λαμβάνεται από το στόμα και συνδυάζεται με φωτοθεραπεία θα μπορούσε να είναι επωφελές για τα άτομα με ψωρίαση.

 

 1. Σταφύλι Όρεγκον

Το σταφύλι Oregon ή το Mahonia aquifolium είναι ένα αντιμικροβιακό βότανο.

Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι η χρήση κρέμας που περιέχει εκχύλισμα από αυτό το βότανο μπορεί να βοηθήσει στην ψωρίαση. Σε μία ανοιχτή κλινική δοκιμή, συνολικά 433 άτομα με ψωρίαση υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αλοιφή Mahonia aquifolium. Μετά από 12 εβδομάδες, τα συμπτώματα της ψωρίασης βελτιώθηκαν ή εξαφανίστηκαν σε πάνω από το 80% των συμμετεχόντων στη μελέτη. Το εκχύλισμα απεδείχθη επίσης ότι είναι ασφαλές και καλά ανεκτό από την ευαίσθητη επιδερμίδα.

Μια ακόμη έρευνα μου συνδυάστηκε και με εικονικό φάρμακο σε 200 συμμετέχοντες έδειξε παρόμοια αποτελέσματα.

 

 1. Διατήρηση ενός υγιούς βάρους

Η παχυσαρκία όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου να έχει ψωρίαση, αλλά επίσης συνδέεται με σοβαρότερα συμπτώματα. Εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης. Αν ελαττώσετε το σωματικό σας βάρος μπορεί επίσης να βοηθήσετε τις θεραπείες της ψωρίασης να είναι αποτελεσματικότερες.

Απλοί τρόποι για να χάσετε βάρος περιλαμβάνουν:

 • Καταναλώστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά
 • Επιλέξτε άπαχα κρέατα και άλλες υγιείς πρωτεΐνες
 • Βγάλτε τη ζάχαρη από τη διατροφή σας
 • Κόψτε τα επεξεργασμένα τρόφιμα
 • Ασκηθείτε 30 λεπτά την ημέρα

 

 1. Χρησιμοποιείστε έναν υγραντήρα

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα για να διατηρήσετε τον  αέρα στο σπίτι σας υγρό. Οι υγραντήρες προσθέτουν υγρασία στον αέρα και αποτρέπουν την ξηρότητα που μπορεί να ερεθίσει το ήδη ευαίσθητο δέρμα σας. Ένα συνιστάμενο επίπεδο υγρασίας κυμαίνεται μεταξύ 30 και 50 τοις εκατό.

 

 1. Απαλλαγείτε από το άγχος

Το άγχος επιδεινώνει τα συμπτώματα της ψωρίασης. Βρείτε τρόπους για να χαλαρώνετε και να μειώνετε το άγχος από τη ζωή σας, αυτή η τακτική σίγουρα θα μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων της ψωρίασης.

Ενώ δεν έχουν γίνει μελέτες για να διαπιστωθεί εάν οι ακόλουθες δραστηριότητες έχουν άμεση επίδραση στα συμπτώματα της ψωρίασης, έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν το στρες γενικά:

 • Διαλογισμός
 • Γιόγκα
 • Ασκήσεις βαθιάς αναπνοής
 • Αρωματοθεραπεία
 • Συγγραφή

Συμπερασματικά

Οι θεραπείες στο σπίτι δεν αντικαθιστούν τα φάρμακα και τις συμβουλές που θα σας δώσει ο γιατρός σας για τη θεραπεία της ψωρίασης.

Οι σπιτικές θεραπείες όπως τα συμπληρώματα διατροφής με ιχθυέλαιο ή μουρουνέλαιο, το σταφύλι του Όρεγκον και το μπάνιο με άλατα της Νεκράς Θάλασσας έχουν δείξει ότι βοηθούν στα συμπτώματα της ψωρίασης.

Ωστόσο, δεν έχουν γίνει αρκετές κλινικές δοκιμές  για να αποδειχθεί ότι αυτά τα φάρμακα λειτουργούν αποτελεσματικά για όλους.

Πάντοτε ενημερώνετε το γιατρό σας προτού ξεκινήσετε μια νέα θεραπεία για την ψωρίαση. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε θεραπεία που προκαλεί ερεθισμό, πόνο ή επιδείνωση των συμπτωμάτων σας.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *