ταξιδι στο αμστερνταμ
Πολιτισμός

Ταξίδι στο Άμστερνταμ

Ταξίδι στο Άμστερνταμ

Το Άμστερνταμ, η πρωτεύουσα της Ολλανδίας είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Άμστελ. Ο πληθυσμός της την 1η Αυγούστου του 2006 ήταν 741.329. Οι κάτοικοι του Άμστερνταμ ζουν ανάμεσα στην ιστορία 900 ετών.

Η πόλη του Βαν Γκογκ και της Άννας Φρανκ είναι ένας τόπος που όπου και να γυρίσει κανείς μαρτυρά κομμάτια του σύγχρονου πολιτισμού.

Η ποικιλομορφία του Άμστερνταμ προσελκύει επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης και με διαφορετικά ενδιαφέροντα ο καθένας. Η μοντέρνα αυτή μητρόπολη έχει 1.281 γέφυρες συνολικά πάνω από τα κανάλια των 75 χιλιομέτρων.

Ιστορικά η πόλη αυτή από το 1125 ξεκίνησε να υφίσταται σαν ένα μικρό ψαροχώρι (ο ποταμός Άμστελ υπήρξε μεγάλη πηγή πλούτου και άνθισης). Ακολουθώντας την πορεία της ιστορίας της πόλης σημαντικά γεγονότα συνέβαλλαν στην ανάπτυξη και τη φήμη της πόλης στους αιώνες.

Μην ξεχνάμε πως στο Άμστερνταμ έγινε η πρώτη εισαγωγή βολβών τουλίπας από την Ασία (τέλη 16ου αιώνα). Από τότε η τουλίπα έγινε το σήμα κατατεθέν του Άμστερνταμ και συνέβαλε στην ανάπτυξη της πόλης αλλά και της χώρας.

Στις μέρες μας άνθρωποι που ασχολούνται με τα λουλούδια, επισκέπτονται από όλο τον κόσμο την Ολλανδία και συγκεκριμένα το Άμστερνταμ για να δουν και να μάθουν καινούριες ποικιλίες τουλιπών.

Το Άμστερνταμ έχει πολλά και σημαντικά μουσεία. Σημαντικότερο είναι το μουσείο Βαν Γκογκ.

Επίσης σημαντικά μουσεία είναι το Ρέικσμουζεουμ, το μουσείο του Άμστελκτινγκ, το μουσείο Βαν Λόον, το Ιστορικό Μουσείο της πόλης, καθώς επίσης και το σπίτι της Άννας Φρανκ.

Ιδιαίτερο μέρος στις ξεναγήσεις έχουν οι εκκλησίες της πόλης. Οι περισσότερες χτισμένες σε γοτθικό ρυθμό είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές (σε μέγεθος και σε πολυτέλεια).

Σημαντικότερη είναι η Oude Kerk, αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, τον προστάτη της πόλης. Άλλες σημαντικές εκκλησίες είναι η Zuiderkerk, η Waalse Kerk, η Engelsekerk και ο Άγιος Νικόλαος.

Εκτός από τις κατηγορίες αξιοθέατων υπάρχουν και σημαντικά μνημεία που δε μοιάζουν με κανένα.

Ένα από αυτά είναι και αυτό που έρχεται στο νου του καθενός όταν σκέφτεται Άμστερνταμ: ο Ανεμόμυλος De Gooyer. Ιδιαίτερη θέση έχει και ο Πύργος των Δακρίων (Schreierstoren). Από εκεί χαιρετούσαν οι γυναίκες των ναυτικών τους συζύγους τους.

Πολλοί καλλιτέχνες έζησαν και δημιούργησαν στο Άμστερνταμ. Εκτός από τον Βαν Γκογκ και τον Ρέμπραντ, ήταν ο Κάρελ Άπελ, ο Έρασμος, ο Μπαρούχ Σπινόζα αλλά και άλλοι πολλοί και αξιόλογοι.

Στο Άμστερνταμ συνηθίζουν να μετακινούνται με ποδήλατα. Μη χάσετε λοιπόν την ευκαιρία να κάνετε μια βόλτα στην πόλη για να χαρείτε την ιδιομορφία της. Θα πρέπει όμως να προσέχετε τους απρόσεκτους πεζούς και να τηρείτε τους κανόνες.

Να ξέρετε πως το Άμστερνταμ είναι μια πόλη που ο καιρός είναι εναλλασσόμενος και απαιτεί κάθε είδους ρουχισμό.

Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τηγανιτές πατάτες με μαγιονέζα, τα υπέροχα τυριά της Ολλανδίας καθώς επίσης και γλυκές τηγανίτες με διάφορες γεμίσεις. Τέλος μην ξεχάσετε να αγοράσετε ξύλινα παπούτσια, τζιν και βολβούς τουλίπας.

Πτήσεις προς το Άμστερνταμ

Για να πετάξετε από Αθήνα προς το Άμστερνταμ, έχετε αρκετές επιλογές με καθημερινές πτήσεις. Η πτήση διαρκεί 3 ώρες και 20 λεπτά.

Οι εταιρείες που πραγματοποιούν την πτήση είναι η KLM, η Transavia και η δική μας Aegean Airlines.

Οι παραπάνω αεροπορικές εταιρείες πραγματοποιούν απευθείας σύνδεση μεταξύ Αθήνας και Άμστερνταμ.

Από Θεσσαλονίκη μπορείτε να πετάξετε προς Άμστερνταμ με την αεροπορική Transavia με απευθείας πτήση. Αεροπορικά εισιτήρια μπορείτε να κλείσετε μέσα από το Travelo.gr στην καλύτερη τιμή.

Η πτήση από Θεσσαλονίκη διαρκεί περίπου 2 ώρες και 50 λεπτά.

Καλό είναι να προγραμματίσετε την κράτηση του εισιτηρίου σας αρκετές εβδομάδες πιο πριν, καθώς τα εισιτήρια για Άμστερνταμ εξαντλούνται γρήγορα και η διαθεσιμότητα από Θεσσαλονίκη είναι αρκετά μικρή!

Στο Άμστερνταμ θα περάσετε καταπληκτικά και θα ζήσετε στο μέγιστο κάθε στιγμή από το ταξίδι σας. Θα δείτε όμορφες εικόνες όλες τις εποχές του χρόνου που σίγουρα θα σας μείνουν αξέχαστες για το υπόλοιπο της ζωής σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *